zapamtiti nove reči

6 grešaka zbog kojih ne možete zapamtiti nove reči i kako ih izbeći

Da li nekad pomislite da, šta god učinili, jednostavno ne možete zapamtiti nove reči?  To može biti stvarno poražavajuće, posebno u situaciji kada razgovarate sa nekim, a reč koju želite da upotrebite vam “stoji na vrh jezika”, ali ne možete da je se setite. Evo koje su to greške i kako možete da ih izbegnete:

  1. Niste dobro organizovani

Ovo je defitivno jedna od najčešćih grešaka koja veoma loše utiče na proces učenja reči: nemate svesku u koju zapisujete nove reči. Nabavite svesku i obavezno ih zapisujte. Tako ćete sigurno lakše zapamtiti nove reči. Takođe, mnogi ljudi pamte vizuelno, tako da kada vide reč na papiru, lakše je zapamte nego kada je samo čuju.

  1. Učite reči bez konteksta

Ako reči učite izolovano, biće vam veliki problem da ih pravilno iskorisite u razgovoru. Možda ćete uspeti da zapamtite značenje, ali ako ne umete da je upotrebite, onda ta reč nema vrednost.  Zbog toga, uvek učite reči kao deo konteksta. Možete čak i da smislite malu priču od 3 – 4 rečenice. Na taj način ćete biti sigurni da znate u kom kontekstu je prikladno da upotrebite novu reč.

  1. Ne korisitite tehnologiju

U današnje vreme je stvarno šteta ne iskoristiti tehnološke mogućnosti kompjutera, tableta i telefona. Dobar način kako zapamtiti nove reči je korišćenje flashcard aplikacije. One funkcionišu po sledećem principu: upišete reči koje želite da zapamtite, aplikacija ih zapamti, i posle vas preslišava. Jako dobra aplikacija, koja postoji u obliku za iOS, Android i PC je MosaLingua.

[instagram url=https://www.instagram.com/p/BRJAGOkDfxD hidecaption=true width=475]

 

  1. Učite slične reči zajedno

Ako uzmete da naučite razne vrste voća odjednom, vrlo je verovatno da će vam se pomešati i da nećete znati koja reč šta znači. Navikli smo da učimo reči na taj način u školi, ali setite se kako smo učili nove reči kada smo bili deca. Nismo ih učili odjednom.

Ako imate problem sa dve slične reči, mentalno ih odvojite u svojoj glavi, tako što ćete napraviti priču za svaku od njih i na taj način vam se više neće mešati.

  1. Učite listu reči

Liste reči su potpuno beskorisne i na taj način ćete samo gubiti vreme, a ništa nećete naučiti. Ako vaša lista izgleda ovako:

morning – jutro

book – knjiga

phone – telefon

morate da je promenite, jer time samo terate mozak da prevodi sa maternjeg jezika, što nikako nije dobar način.

Ukoliko vam je neophodno da imate prevod, obavezno pored toga napišite i objašnjenje na engleskom, kao i primer rečenice u kojoj koristite tu reć. Objašnjenje možete pogledati na Wordreference, gde iz padajućeg menija treba da izaberite opciju English definition.

  1. Ne koristite nove reči

Kada naučite novu reč, vrlo je važno da se potrudite da je iskoristite, pošto je to jedini način na koji će ona trajno ostati u vašem sećanju. Iako biste možda lakše mogli da se izrazite koristeći ranije naučene reči, ovog puta ne idite jednostavnijim putem. Iskoristite novu reč i tako je trajno “ubacite” u svoj vokabular.

Evo kako da naučite i zapamtite novu reč svaki dan.