ucenje engleskog kako se motivisati

Učenje engleskog – kako se motivisati

Znanje engleskog jezika otvara mnoge mogućnosti. Moći ćete da konkurišete za poslove na globalnom nivou, da se lako sporazumrete na putovanjima, da čitate stručnu literaturu, da se besplatno obrazujete preko interneta… Mogućnosti su brojne. Većina ljudi se slaže sa ovom konstatacijom, ali, kako to obično biva, uvek nađemo neki razlog zbog kojeg ne možemo da počnemo – nemam sad vremena, počeću sledeće nedelje, nikada mi nisu išli jezici u školi, nemam para, i tako dalje. Zvuči poznato? Ipak, setite se rečenice: “Ko hoće, nađe način, ko neće, nađe razlog”. U ovom tekstu ću vam pomoći da prebrodite strah od neuspeha i da lakše organizujete učenje engleskog. Pa, da počnemo.

1.Koja je moja motivacija?

Prvo i osnovno je da znate zbog čega vam je bitno učenje engleskog. Da li želite da naučite engleski zbog posla, sporazumevanja sa strancima na putovanjima, čitanja knjiga na engleskom ili nesto sasvim drugo? Imate jedinstven hobi i i voleli biste da se povežete sa istomišljenicima  iz drugih krajeva sveta?  Kada shvatite koji je razlog zbog koga želite da učite engleski, uvek kada vam je teško, kada vam se ne uči, setite se svog krajnjeg cilja, tako ćete lakše obnoviti energiju.

2.Postavite ciljeve

Kada znate razlog zbog koga učite, postavite ciljeve. Ti ciljevi treba da budu specificni, motivišući, ostvarljivi, relevantni i vremenski određeni. Takvi ciljevi se zovu SMART objectives, i koriste se u mnogim drugim oblastima, poput projekt menadžmenta. Glavna prednost ove tehnike je to što preciznim opisom cilja imate veće šanse za njegovo ispunjenje. Nema lutanja u magli. Tačno znate šta hoćete.

učenje engleskog kako poceti - smart objectives

Primer:

Cilj: Svakog dana ću deset minuta slušati pesme na engleskom.

specifični – znam tačno šta ću raditi

motivišući – postoje određeni izvođači čije pesme volim i nije mi teško da ih slušam

ostvarljivi – uvek mogu da odvojim 10 minuta, ma koliko bio zauzet

relevantni – slušanje pesama će mi pomoći u učenju

vremenski određeni – svakog dana deset minuta

3.Napravite plan

Sastavite spisak svih ciljeva koji vam mogu pomoći u učenju. Koliko god vam oni delovali beznačajno, na kraju se sve to složi u glavi i jezik se uči. Najbitnije od svega je da svaki dan posvetite bar malo vremena učenju engleskog.

4.Nađite inspiraciju

Čitajte članke o temama koje vas zanimaju, slušajte muziku koju volite, gledajte filmove ili serije. Zanimljive činjenice o engleskom jeziku, citate, slike možete videti ovde.

5.Počnite 🙂

Počnite da sprovodite svoj plan u delo. Nemojte da preterano brinite ako odmah nije sve onako kako ste vi zamislili. Učinili ste najvažniji i najteži korak – započeli ste učenje engleskog. Sada je bitno da vredno radite, da budete strpljivi  i uspeh neće izostati.

[instagram url=https://www.instagram.com/p/BQhk6Y_BEkQ/ hidecaption=true width=275]