Kako unaprediti poslovni engleski

Kako unaprediti poslovni engleski

Kako unaprediti poslovni engleski? Možda vam se čini komplikovano, ali ukoliko budete sledili ove savete, videćete da možete da,  bez mnogo napora, pravilno koristite engleski u poslovnom okruženju. Dakle, kako da zvučite profesionalno kada govorite engleski jezik?

  1. Nemojte da prevodite rečenice bukvalno

Jedna od najčešćih grešaka je bukvalno prevođenje sa maternjeg jezika. To nikako nije dobro, jer dovodi do niza grešaka u pravilnoj upotrebi reči. Na primer, veliki broj ljudi će reći I will write this text on English, jer prevodi direktno, umesto tačnog oblika I will write this text in English. Uvek se trudite da reči učite u kontekstu, i da znate koji predlozi se koriste uz njih. Dobra tehnika za učenje novih reči je opisana ovde.

  1. Pazite na lažne prijatelje

Lažni prijatelji su reči koje liče na neku reč iz maternjeg jezika, ali imaju potpuno drugačije značenje. Na primer, reč eventually na engleskom znači na kraju, na posletku; a na našem eventualno znači možda.

[instagram url=https://www.instagram.com/p/BRBoJ5qDjxy hidecaption=true width=475]

 

  1. Koristite jednostavne reči

Mnogi od vas, u želji da zvuče stručnije, pogrešno koriste teške i komplikovane reči. Svakako, kada prvi put učite novu reč, jako je bitno da znate u kom kontektsu ona može da se upotrebljava. Ali time što ćete koristiti dugačke, veoma formalne reči nećete zvučati profesionalno, već naprotiv, zvučaćete neprirodno, ili da se pravite važni. Pođimo od ovoga: kada razgovarate sa kolegama, da li tada koristite veoma formalne reči, ili komunicirate svakodnevnim jezikom? Zapamtite, ključ je u tome da možete da na najlakši način podelite svoje misli sa sagovornikom, a to sigurno neće biti lako ako koristite veoma formalne reči, koje inače i sami Englezi malo upotrebljavaju.

  1. Naučite reči usko vezane za vašu profesiju

To znači da treba da uložite vreme i savladate reči koje su važne za vašu profesiju. Ako ste zubar, logično je da morate da znate kako se na engleskom kaže koji zub (inače, za slučaj da vas zanima 🙂 , kažu se: incisors, canines,  premolars, molars, wisdom teeth).

  1. Nemojte koristiti sleng

Još jedan od načina kako unaprediti poslovni engleski je izbacivanje slenga. Sleng je neformalni jezik koji se koristi među prijateljima; ili kada ste sa ljudima van poslovnog okruženja. On nikako nije prikladan za biznis. Kada dostignete viši nivo engleskog, počnete da usvajate sve više slenga. Vodite računa da ga ne korisite na poslu. Baš kao i komplikovane reči, sleng zvuči kao da se previše trudite, a takođe može da vam se lakše desi da takve reči pogrešno upotrebite. Samo da napomenem, većina frazalnih glagola i idioma nije sleng i sasvim je u redu da ih koristite na poslu.